78212

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Karel (193.165.217.66) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

.....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se při obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....

No dobrá, ale PROČ a JAK.
Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11007


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Jan Čáp (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

>> při ohřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....

> No dobrá, ale PROČ a JAK.

Jestli si dobře pamatuju fyziku, tak k největšímu ohřevu dochází v tzv.
uzlových bodech jejichž vzdálenost je dána amplitudou mikrovln (pokud byste
dali do mikrovlnky papítovou čtvrtku, tak ji to v odpovídající síti prolápí
a zbytek zůstane netknutý) - proto se talíř v mikrovlnce otáčí.

Pro med to znamená, že v podstatě nelez zabránit místnímu přehřátí na více
místech nádoby.

Honza Čáp

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11010


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Pavel T. (193.108.106.20) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um a proto by uzly byly nepodstatně vzdálené. Problém je v emisi z magnetronu která je tvořena vlnovodem někde v třetině pravé stěny a rozptyl zajišťuje otočný talíř nebo vrtulkový emitor u starších krámů bez otočných talířů. Proto se sklenice umístěná na stojato rozehřeje z vrchní půlky 10x rychleji než dole.
-Mikrovlna je o něco delší vlna než infrarot a měla by být o něco agresivnější co se týče pronikání do organické hmoty. Z vlastní skušenosti jsem přesvědčen, že se od infrarotu příliš neliší.
-Mikrovlné záření se nekumuluje jako X-ray. Není to taky magnetické pole, ale elektromagnetické. Stejně jako radiovlny nebo světlo. Ale záda bych si s nima nenahříval. Ale i infrarot může způsobit úpal, viditelné úžeh. Porovnejte energii: Magnetron ~ 800W , slunce 200-500W.m2
-Na rozehřívání medu nouzově a ne pro zákazníka. Raději mu vysvětlím a prodám zkrystalizovaný - z principu. Ale sám si ho v mikrovlnce rozehřeji a třeba i svým dětem.
-Můj názor: může medu mírně uškodit ale lepší než sladit cukrem o 1000%.
Domnívám se, že největší síla medu je v jeho jednoduchosti cukrů a chuti - pro jazýček.
Tělo nemusí vynakládat tolik energie na rozklad a zatěžovat imunitní systém. A enzymy? jen se nepředávkovat :)

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11011


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Eman (194.149.115.135) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

>Mikrovlny jsou potvory mrňavý T=1-10um

Frekvence magnetronu v mikrovlnce je 2.5 GHz, což odpovídá vlnové délce 12 cm. To pro pro nás ale není podstatné, protože jsme včelaři a ne studenti fyziky.

Při rozehřívání v mikrovlnce se doporučuje odstranit kovové víčko, nastavit výkon na vyšší stupeň a každých 30 vteřin medem míchat. Celková doba ohřevu 2-3 minuty. Chce to odzkoušet. Seriozní důkazy o "zabíjení" medu v mikrovlnce jsem nenašel. Myslím že informace zhoubném vlivu mikrovln na med jsou z oblasti mýtů. Rád se poučím, ale ne z nějakých povídaček.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11030


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Pavel Votrubec (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to místně v
materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově vytvářet
HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
Pavel

----- Original Message -----
From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
Subject: Re: dotaz


> ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se při
> obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
>
> No dobrá, ale PROČ a JAK.
> Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11017


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
GleraK (e-mailem) --- 22. 6. 2005
Re: dotaz

Jestli se nepletu, tak
teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
(víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně zvýší
jejich tření a tedy i teplota.

Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k
lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)

Nějak takhle si to představuju.


----- Original Message -----
From: "Pavel Votrubec" <votrubec/=/spsul.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
Subject: Re: dotaz


> No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to místně
v
> materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
vytvářet
> HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> Pavel
>
> ----- Original Message -----
> From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se
při
> > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> >
> > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1150 (20050621) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11021


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

Zdravím,
pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo. Problém
ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí rozpustit,
přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
představuju já

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "GleraK" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
Subject: Re: dotaz


> Jestli se nepletu, tak
> teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
zvýší
> jejich tření a tedy i teplota.
>
> Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází k
> lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
>
> Nějak takhle si to představuju.
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "Pavel Votrubec" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
místně
> v
> > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> vytvářet
> > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > Pavel
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu, se
> při
> > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > >
> > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem chemik:-).

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11028


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
GleraK (e-mailem) --- 23. 6. 2005
Re: dotaz

Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.

Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny
nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející na
permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).

Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.

(asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat
nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle
tématu najít nějaké informace a podělím se)

Karlik

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM
Subject: Re: dotaz


> Zdravím,
> pokud si pamatuji já, tak záření v mikrovlnce jsou běžné elektromagnetické
> vlny, stejné, jako je radiové a televizní vysílání nebo vysílání z mobilu
> nebo jiné vysílačky. Toto záření prochází beze změny přes elektricky
> nevodivé prostředí včetně vzduchoprázdna, elektricky vodivé předměty jako
> kovy atd ho pohlcují za vzniku tepla. Potraviny jsou mezi tím, mikrovlnné
> záření jimi proniká do hloubky cca centimetry, než se změní v teplo.
Problém
> ztuhlého medu je v tom, že většina hmoty tuhého medu jsou pevné krystaly
> hroznového a ovocného cukru, které jsou nevodivé a mikrovlny na ně tudíž
> nepůsobí. Jen zlomek hmoty ztuhlého medu je tekutý. Takže v prvních
> sekundách ohřevu kila medu v mikrovlnce se plným výkonem cca 800 wattů
> ohřívá možná jen pár gramů tekutiny a než se tuhé krystaly stačí
rozpustit,
> přehřeje se a znehodnotí med. I proto, že v tekuté složce jsou
> zkoncentrovány právě ty tepelně citlivé složky. Nějak takhle si to
> představuju já
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "GleraK" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Wednesday, June 22, 2005 9:27 PM
> Subject: Re: dotaz
>
>
> > Jestli se nepletu, tak
> > teplo v ohřívané látce vzniká tém, že molekulám ohřívané látky se vnutí
> > (víceméně) frekvence emitovaná magnetronem (cca 2,4GHz), čímž se silně
> zvýší
> > jejich tření a tedy i teplota.
> >
> > Proto je (alespoň pro mě) jasné, že mikrovlný způsob ohřevu zcela zničí
> > cokoli živé - mechanicky poškodí. Nehledě na to, že zcela jistě dochází
k
> > lokálnímu přehřátí (tím nemyslím 30°C dole a 70°C nahoře)
> >
> > Nějak takhle si to představuju.
> >
> >
> > ----- Original Message -----
> > From: "Pavel Votrubec" <>
> > To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> > Sent: Wednesday, June 22, 2005 5:30 PM
> > Subject: Re: dotaz
> >
> >
> > > No mikrovlné ohřívání ohřívá med pulzně na molekulární úrovni a to
> místně
> > v
> > > materiálu překračuje max. teplotu 50 st. celzia a začne se bleskově
> > vytvářet
> > > HMF(hydroxymetylfurfural ) a ten znehodntí med.
> > > Pavel
> > >
> > > ----- Original Message -----
> > > From: "Karel" <e-mail/=/nezadan>
> > > To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> > > Sent: Wednesday, June 22, 2005 10:50 AM
> > > Subject: Re: dotaz
> > >
> > >
> > > > ....Podle doktora Přidala z MZLU, který se zabývá senzorikou medu,
se
> > při
> > > > obřevu medu v mikrovlnce med okamžitě znehodnotí.Martin. ....
> > > >
> > > > No dobrá, ale PROČ a JAK.
> > > > Takhle ptát se mně bohužel naučili na škole. Bohužel nejsem
chemik:-).
>
>
> __________ Informace od NOD32 1.1151 (20050622) __________
>
> Tato zprava byla proverena antivirovym systemem NOD32.
> http://www.nod32.cz
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11042


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polášek (e-mailem) --- 24. 6. 2005
Re: dotaz

Zdravím,
Jo, to jsem zjednodušil, dielektrické ztráty jsou v nevodivém materiálu,
třeba v takovém PVC jsou určitě dost výrazné, ve vzduchu dost malé, jinak by
se radiové vysílání nešířilo tak jednoduše vzduchem. Ale v potravinách a v
medu jsou rozhodující ztráty způsobené vířivými proudy vznikajícími díky
vodivosti těchto materiálů, konkrétně vody a vodných roztoků v nich.
Podstatné je to, že na rozdíl od jiných druhů ohřevů při ohřevu mikrovlnami
vzniká teplo přímo uvnitř medu dalo by se říct konverzí eneggie mikrovln na
energii tepelnou a potom je třeba se zabývat tím, jestli se v tom medu ta
energie přetváří stejnoměrně nebo ne. A je jasné, že stejnoměrně ne, uvnitř
tuhých krystalů cukrů vzniká teplo maximálně těma dielektrickýma ztrátama,
tekuté složky ztuhlého medu se ohřívají mnohem intenzívněji vířivými proudy.
Záleží potom, jaký časový horizont se bere v úvahu. Pokud se uvažuje v
minutách nebo v desítkách sekund, je ohřev medu v mikrovlnce víceméně
rovnoměrný, přehřátí vzniklé v nějakém malém objemu medu se během této doby
rozptýlí vedením tepla. Pokud se jde na sekundy až zlomky sekund a
dostatečně malý objem tekutého medu někde mezi krystaly, už to neplatí.
Nedovedu říct, do jak malých časových a objemových jednotek by se šlo, na to
tyhle zákonitosti znám příliš málo, mohlo by to skončit až na objemu
několika molekul a na čase jednotek cyklu mikrovln. Každopádně reálný
předpoklad nekontrolovatelného místního přehřívání medu při ohřevu v
mikrovlnce tady je. Otázka je kolik, to by chtělo vyzkoušet pár vzorků různě
zkrystalizovaného medu, od pastovaného po nějaký tvrdě zkrystalizovaný
neukrojitelný med. Reálné se mně zdá místní přehřátí do těch 100 st C, když
to tolik odborníků tvrdí, to se pozná na těch vzorcích medu podle
znehodnocení. Teoreticky je možné i místní přehřátí na mnohem vyšší teplotu,
v dostatečně malém objemu a na dostatečně krátkou dobu by se to na medu
poznalo jen tím, že by se objevily produkty tepelného rozkladu medu, jako je
karamel až v krajním případě uhlík. Jinak toto je argument odpůrců
mikrovlnek, tvrdí, že při ohřevu potravin mikrovlnami dochází v
mikroobjemech a v mikročase k přehřátí na stovky stupnů C a tím ke vzniku
škodlivých látek v potravinách. Myslím, že tak divoké to není.

Každopádně já mikrovlnku používám běžně, ale rozpouštět med bych v ní taky
nedoporučil. Snad jen jako nějaké nouzové řešení pro med do perníků a
podobně.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "GleraK" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Thursday, June 23, 2005 7:29 PM
Subject: Re: dotaz


> Holt mám mezery, nevim kde jsem to pochytil.
>
> Určitě ale nesouhlasím s tím, že elmag. záření prochází beze změny
> nevodivýmy materiály - hlavní roli hrají ztráty dielektrické (závisející
na
> permitivitě, která zase závisí na všech možných fyzikálních podmínkách).
>
> Každopádně já med v mikrovlnce ohřívat nebudu.
>
> (asi nemá moc cenu tady bádat nad principem mikrovlného ohřevu a plácat
> nesmysly (to myslím sebe) - až budu mít čas, určitě se pokusím k tomuhle
> tématu najít nějaké informace a podělím se)
>
> Karlik
>
> ----- Original Message -----
> From: "Radim Pol??ek" <>
> To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Thursday, June 23, 2005 5:04 AM
> Subject: Re: dotaz

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 11051


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu